Olens Radiomuseum
Gerheiden 59
2250 O.L.V. Olen
   
 

Openingstijden museum en cafetaria 't Galeintje: klik hieronder op "Agenda".

Telefoon +32(0)495/45.36.33
e-mailadres: radiomuseum@telenet.be
 

 


 


Wij beschikken over meer dan 2000 toestellen waarvan er steeds enkele honderden tentoongesteld worden.
Onze leden kunnen deze gratis bezoeken, voor de anderen wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Om het maximum uit uw bezoek te halen is het aan te raden vooraf een afspraak te maken en een gids te reserveren.Korte geschiedenis van radio en gerelateerde technieken
met voorbeelden uit onze collectie.

Mechanische muziekinstrumenten waren de verre voorouders van onze moderne muziekdragers. Het eerste instrument dat werd gemechaniseerd was het klokkenspel (de beiaard). Een goed voorbeeld in ons land is de beiaard van Gent: nokken op een grote trommel drijven de hamers van de klokken aan via tuimelaars en kabels. Zie de website van een Gentse beiaardier voor foto's en meer informatie hierover.
Daarna werd ook het orgel gemechaniseerd.(Zie bijvoobeeld de website van het orgelmuseum in Voortkapel-Westerlo ).
Een van de voorlopers van de grammofoon is de muziekdoos. De muziekbron hiervoor is de muziekkam, zoals getoond op de linkse foto hieronder. Omdat de tanden van de kam verschillende lengtes hebben (zie tweede foto) geven ze ook verschillende tonen wanneer ze aan het trillen gebracht worden door de pinnen van de muziekdrager. Bij de eerste muziekdozen was de drager een ronddraaiende cylinder. Daar het vervangen van de cylinder onmogelijk (of uiterst omslachtig) was, werd later gekozen voor een metalen plaat (zie derde foto) waar de pinnen gevormd worden door er op een bepaalde manier gaten in te ponsen (zie vierde foto).

Under construction

 
Klik hier voor foto's en beschrijvingen van meer dan 800 van onze toestellen.